Home Місто Священик із Бердичева знову відправляється служити капеланом до військових на передову. ФОТО

Священик із Бердичева знову відправляється служити капеланом до військових на передову. ФОТО

375

У зону АТО підтримувати військових готуються їхати священики УПЦ КП. Служити капеланом має намір і о.Костянтин Карпенко з Бердичева. Він розповідає, що у серпні 2014 року вже мав такий досвід. Тоді займався духовним відновленням бійців 30 і 26 бригад, а також добровольчих батальйонів безпосередньо на передовій.

«Коли почалися ці всі події, священики мали відповідні документи, що загалом звільняли їх від мобілізації та несення служби у статусі військового. Я ж пішов у військкомат і наголосив, що документ маю, але готовий відправитися на Схід. Зрозуміло, що як священик. Мене вислухали, пропозицію прийняли, але так і не передзвонили, – пояснює о.Костянтин. – Потім уже в Михайлівському соборі в Житомирі настоятель запропонував бажаючим поїхати у зону бойових дій, аби підтримати хлопців. Я погодився і ще раз зайшов у військкомат, де цього разу ми вже домовилися остаточно. Мене призначили капеланом 30 бригади якраз після подій під Степанівкою.

Бійці були розбиті у всіх розуміннях цього слова, але їм була потрібна підтримка – психологічна і духовна. Храм я обладнав прямо на позиціях, розмістив там ікони і проводив служби. Потім познайомився з хлопцями із інших підрозділів. З багатьма подружилися і підтримуємо зв’язок й донині. Тоді в зоні АТО я пробув місяць, а потім було ще 7 поїздок менш тривалих, під час яких відвідували різні населені пункти, спілкувалися з військовими, передавали їм допомогу. На чергову поїздку, яка планується в перших числах жовтня, теж отримав від хлопців чимало замовлень. Просять купити теплі спальники, термобілизну, тактичні рукавиці, приціли та інше. Зокрема, маю передати куплене морським піхотинцям, які тримають позиції біля Маріуполя, дещо для 30-ки та інших».

Священик наголошує, що зараз капелани їздять в зону АТО на місяць і після чого у них проходить ротація. На відпочинок та вирішення питань своєї парафії на місцях мають три місяці і після цього, за бажанням, можуть знову відправлятися до військових на Схід. Це все має рекомендаційний характер у рамках співпраці між Міністерством оборони та УПЦ КП. Відповідну угоду про це раніше підписали представники Міноборони та Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. На жовтень готується 3 ротація священиків, яких забезпечать військовою формою, берцами, а все решту (на власний розсуд) можна придбати самостійно.

«Цей договір про співпрацю – це історичне рішення, – пояснює о.Олександр Стахурський з Михайлівського собору м.Житомира. – На передовій священики духовно окормляють військових, благословляють їх, спільно моляться, підтримують, стають опорою для кожного.  Попередньо перед відправкою в зону АТО всі капелани проходять ряд курсів при Михайлівському золотоверхому монастирі у Києві: медицина, психологія, ази військової справи. Кожен, хто їде на Схід – це доброволець. У нас вже є досвід, коли священики з інших регіонів беруть власні автівки з собою, аби при потребі допомагати військовослужбовцям вирішувати транспортні питання, евакуйовувати та вивозити поранених. Із нашої Житомирської Єпархії о.Володимир з Головино їде своїм автомобілем. У Чернівецькій та Луцькій єпархії єпископи для своїх священиків спеціально купили автомобілі, якими б можна було користуватися у зоні бойових дій».

Також о.Олександр розповідає про свою крайню поїздку на Схід, де разом з іншими священиками в Костянтинівці 16 вересня брали участь у відкритті меморіального знака загиблим бійцям 90 батальйону.

«Ми вже були в зоні АТО навесні цього року. Нині нас зібралося 7 священиків, серед яких і о.Костянтин, і ми на запрошення волонтерів поїхали на відкриття меморіалу, який складається із хреста, стел із зазначенням прізвищ 40 загиблих бійців 90 батальйону та каплички, куди з Чуднова передали ікону Богородиці. Власне, багато священиків та прихожан нашої Єпархії посприяли цій добрій справі увіковічнення героїв. Допомагали матеріалами, направляли бригади будівельників. Робили все разом із військовими, доброчинцями та безпосередньо з ініціативи волонтерки
Тетяни Примак, – додає о.Олександр. – Для бійців нам люди з районів і Житомира передавали різні речі, трохи продуктів, шкарпетки, цигарки.

Це отримали десантники 95 бригади. Знаєте, радий відзначити, що у порівнянні з минулим разом, на Сході все ж є якісь зміни на краще. Стало трохи тихіше, люди доброзичливо зустрічають, у спілкуванні переходять на українську, посміхаються. Руйнування є, але також є велике сподівання, що вже незабаром мир повернеться на наші землі. Поки ж світло добра та любові на території бойових дій нестимуть наші капелани».

Бажаючі допомогти у придбанні необхідних речей для військових можуть звертатися до о.Костянтина – 0989480531, чи переказувати кошти на рахунок: 5168 7553 6186 7324 (ПриватБанк).

Юлія ДЕМУСЬ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here