Home Місто Страсний тиждень: що можна їсти

Страсний тиждень: що можна їсти

203

Найстрогішим тижнем Великого Посту вважається останній тиждень перед Пасхою. Він називається страсним.

Під час Великого посту суворо заборонені продукти, які містять м’ясо, рибу, яйця. Не можна вживати молочні продукти, а також шоколад, макарони, білий хліб, соління, прянощі і алкоголь.

Страсний тиждень цього року триває з 10 до 16 квітня. Протягом цих семи днів потрібно особливо дотримуватися посту.

То що ж можна їсти впродовж цих семи днів?

Страсний понеділок

У понеділок можна їсти сирі овочі та фрукти, а також хліб, мед і горіхи. Рекомендується їсти один раз на добу – ввечері.

Страсний вівторок

Так само як і попередній день, дозволено сирі фрукти та овочі, мед, горіхи та хліб. Бажано їсти лише ввечері.

Страсна середа

Можна також їсти хліб, овочі та фрукти, холодну сиру їжу без масла.

Чистий четвер

У цей день дозволяється їсти гарячу рослинну їжу з олією двічі на день.

Страсна п’ятниця

У страсну п’ятницю взагалі утриматися від прийому їжі.

Велика Субота

У суботу можна один раз на день поїсти гарячої рослинної їжі, але без олії.

Великодня неділя

А уже у неділю, 16 квітня, на Великдень, знімаються всі обмеження на прийом їжі.

Що варто робити впродовж Страсного Тижня?

У Великий понеділок треба до Великодня підготувати свою оселю – пофарбувати, помити, почистити. У вівторок треба підготувати одяг, випрасувати білизну.

У середу завершуються всі господарські роботи. Треба прибрати хату, винести все сміття. Варто також заготовити яйця для крашанок та писанок, підготувати все необхідне для їх виготовлення знаряддя.

Найбільше обрядів, дійств та прикмет припадає на Страсний, або Чистий четвер. Традиційно цього дня випікають паски. На Чистий четвер необхідно підготувати до Великодня своє тіло, тобто ретельно вимитись, особливо це стосується дітей та хворих, адже вода на Чистий четвер змиває усі хвороби та захищає від негараздів.

Виготовлена на Чистий четвер страсна свічка захищає оселю від пожеж, а родину – від хвороб. Саме ця свічка приносить живий вогонь, що його цього дня запалюють у церквах. Необхідно, в жодному разі не загасивши її, донести тепло великоднього вогника до свого будинку.

Найсумнішим днем є Велика п’ятниця, коли Ісус був відданий під суд і розп’ятий на хресті. В цей день не можна взагалі нічого їсти, співати, слухати музику, шити, прати, будь-що різати.

У Страсну суботу починаються приготування до Великодньої святкової трапези. Для господарок це найбільш клопітливий день, адже потрібно все зпекти, зварити. Цього дня красять яйця та виготовляють писанки. У суботу в Єрусалимі сходить благодатний вогонь, а потім настає Воскресіння Христове.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here