Home Місто «Спомини заради майбутнього без атому та війни»: в Житомирі вшанували ліквідаторів аварії...

«Спомини заради майбутнього без атому та війни»: в Житомирі вшанували ліквідаторів аварії на ЧАЕС. ФОТО

98

25 квітня о 21:00, коли місто огорнули сутінки, на майдані перед пам’ятником «Пожежним, які врятували світ» біля Управління ДСНС у Житомирській області відбувся вечір-реквієм «Запалимо поминальну свічу», присвячений пам’яті загиблих чорнобильців.

За кілька годин до сумнозвісного вибуху на ЧАЕС просто під відкритим небом рятувальники спільно з учнями Житомирської міської гімназії № 3 показали театралізовану літературно-музичну постановку під тематичною назвою: «Спомини заради майбутнього без атому та війни!» – своєрідну інтерпретацію доленосних моментів у житті перших ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Усе було представлено глядачам: і щире кохання, і зловісний вибух, і несправедлива розлука… назавжди. За допомогою сцен із життя, неймовірно проникливої музики, пісень та телевізійної хроніки 1986-го юні вогнеборці відтворили події перших годин після вибуху на Чорнобильській атомній електростанції, через призму життєвої долі та самовідданої любові дружин розповіли про долю перших пожежних та працівників атомної станції, які чергували у ту фатальну ніч.

Команда юних пожежних непосидючі окремою сторінкою зупинилася на героїчному подвигові в Чорнобилі свого земляка з Любарщини Володимира Максимчука. Він керував гасінням ще однієї пожежі на станції у ніч на 23 травня 1986-го, про яку довгі роки замовчували. Тоді виникла пожежа у приміщеннях головних циркуляційних насосів четвертого блоку. І винайдена ним тактика гасіння пожежі врятувала життя сотням рядових бійців та попередила ще більшу катастрофу.

Ліквідатори, присутні на реквіємі навіть не стримували сліз болю від навіяних спогадів, душею повертаючись до буремних подій 1986. Адже з 289-ти вогнеборців зведеного загону пожежних Житомирщини, 112 нині пішло з життя.

Наприкінці вечора-реквієму був відслужений молебень по загиблим та померлим ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС. Пам’ятний знак «Пожежним, які врятували світ» та пагорб під ним осяяли сотні поминальних свічок, запалених церковнослужителями, рятувальниками, керівниками органів влади, чорнобильцями, членами їх сімей, вдовами і матерями загиблих чорнобильців та учнівською молоддю.


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here