Home Місто Президентську нагороду загиблого десантника 95 бригади вручили дружині. ФОТО

Президентську нагороду загиблого десантника 95 бригади вручили дружині. ФОТО

184

Президент України Петро Порошенко ще в листопаді  підписав указ «Про відзначення державними нагородами України» 29 військовослужбовців з Житомирської області,  28 з яких  – посметртно.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі  орденом «За мужність» ІІІ ступеня він нагородив посмертно Олександра Книша, старшого сержанта 95 бригади, який проживав із родиною у Левкові.

Відповідну відзнаку 23 грудня під час сесії Житомирської райради  дружині загиблого військового  вручив  військовий комісар, полковник Андрій Матвієць.

До відправки у зону АТО  Олександр Книш віддав кілька років свого життя службі та військовим навчанням. Перебував з миротворчою місією у Косово та Іраку.

Після смерті Книшові уже встановили памятну дошку в Житомирському агроуніверситеті, де він навчався до служби у рядах десантників. Також односельчани збирали підписи під зверненням до Глави держави з проханням присвоїти землякам Олександру Книшу та Олексію Шевченку «Героя України».

Рідні Шевченка відмовилися приймати його орден «За мужність» до закінчення АТО, а потім запропонували передати нагороду до військової частини, де він служив. Шевченко був однокласником дружини Книша. Обидві могили героїв знаходяться поряд на кладовищі у Зарічанах.

Нагадаємо, що Олександр Книш загинув на Сході в останні дні липня. Звістку про це в селі дізналися якраз на 40-й день після смерті 26-річного Олексія.

У Книша залишилася дружина Марина, син-першокласник та 4-річна донька. Опікуватися ними має намір німецький фонд «Євромайдан ПРВ»,  а також допомогу надають інші волонтерські організації, але з державною підтримкою та забезпеченням поки проблематичніше.

Військовий комісар Матвієць  нещодавно  повернувся із зони АТО і зізнається, що важко звикати до мирного життя міста. Каже, що тут люди не відчувають війни. Натомість дякує всім, хто уже кілька місяців продовжує допомагати українським військовим і регулярно відправляє вантажі з одягом та продуктами на Схід. Без такої підтримки армія б точно не протрималася. Матвієць нарікає на керівників держави і депутатів ВРУ, через яких війна у східних регіонах кинута на звичайного солдата та простих громадян країни.

«Це дуже важко супроводжувати загиблих бійців, бути на їх похоронах. Вам не передати, що це таке, коли доводиться збирати понівечені тіла і запаювати їх у мішки, – ділиться з присутніми на сесії Матвієць.

Юлія ДЕМУСЬ

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here