Home Місто Парк ім.Ю.Гагаріна чи ”Шодуарівський парк”: історія та думки житомирян щодо перейменування. ВІДЕО

Парк ім.Ю.Гагаріна чи \”Шодуарівський парк\”: історія та думки житомирян щодо перейменування. ВІДЕО

922

В Житомирі відповідною кількістю голосів підтримали петицію Сергія Фещенка, яка була розміщена на сайті міськради. У ній йшлося про те, аби перейменувати міський парк ім.Ю.Гагаріна на «Шодуарівський парк».

Саме Іван Максиміліанович Шодуар – відомий меценат та благодійник, свого часу побудував парк і передав його у власність міста. З роками місцеві забули історію походження цього улюбленого місця відпочинку і нині у соцмережах активно підтримують думку про те, що парк не потрібно перейменовувати взагалі.

Зокрема, посилаються на те, що в місті і так вистачає проблем, які вимагають нагального вирішення, або ж кажуть, що питання не на часі чи просто перейменування буде недоречним, адже всі звикли, що парк носить ім’я відомого Юрія Гагаріна і навіть після формального перейменування всі й надалі називатимуть його саме так.

Користувачі переконані, що єдиним перейменуванням навряд чи у парку щось зміниться, а там не завадить серйозна реконструкція, яку кілька років тому почали зі сторони вул.Бердичівської, але роботи припинилися.

Попри це, під час громадського обговорення питання 10 лютого, присутні в залі більшістю голосів (37 голосів) підтримали пропозицію перейменувати парк, аргументуючи це тим, що він має бути названим на честь людини, яка його збудувала, облаштувала та увійшла в історію міста. Далі питання мають винести на розгляд сесії міськради.

Поки ж команда сайту «0412» та Першого житомирського інформаційного порталу підготувала спільне відео, в якому розповідається про парк, а також влаштувала опитування серед відпочивальників щодо необхідності його перейменування. Відповіді перехожих дуже різняться між собою, але лише одиниці – люди старшого віку, взагалі мають уявлення хто такий Шодуар.

«Небагато хто знає про справжню історію створення парку, яка змушує пробудити в житомирянах дух старого міста. Адже засновником парку був барон де Шодуар. У відео ми намагались розповісти цікаві факти про барона, те що він не просто був заможною людиною, а передусім допомагав місту, розбудовував Житомир. Та, на жаль, його ім’я було неправомірно забуте. І, навіть, не всі корінні житомиряни знають про Шодуарів. Разом із тим ми хотіли звернути увагу на легенди, адже, на нашу думку, це стане принадою для туристів», – розповіла автор ідеї Ванда Вітковська.

У відео використовувались історичні факти, зібрані у бібліотеках, архіві, роботах відомих краєзнавців Житомира.

Ролик є не лише документальним, але й має елементи художнього фільму, за участю актора Віталія Гребенюка.

Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here