Home Місто ”Пам’ятаю і вимагаю”: в Житомирі відкрилася виставка до 100-річчя геноциду вірменів. ФОТО

\”Пам\’ятаю і вимагаю\”: в Житомирі відкрилася виставка до 100-річчя геноциду вірменів. ФОТО

119

В Житомирській обласній бібліотеці Ольжича з 16 до 30 квітня триває виставка, присвячена 100-річчю геноциду вірмен. Назва експозиції – "Пам’ятаю і вимагаю".

На розсуд відвідувачів представили світлини й фото документів, які показують, що насправді відбувалося у 1915 році і як винищувалися цілі родини. Окрема частина виставки знайомить із видатними вірменами й тими, кому вдалося врятуватися від геноциду.

Організували виставку "Союз вірменів України" та Житомирська вірменська община "Еребуні". Пояснюють, що їм важливо не лише нагадати про страшні події їхньої історії, але й показати всьому світу, що про таке не варто забувати. Вірмени вимагають, аби врешті визнали геноцид їхньої нації.

На захід завітав заступник міського голови Олександр Бочковський та екс-голова Житомирської ОДА Сидір Кізін, які висловили свою підтримку місцевим вірменам.
 Відзначимо, що 24 квітня 1915 року за наказом триумвірату турецьких диктаторів розпочато депортацію вірмен зі Стамбула, Александретти і Адана. Протягом подальших трьох років загинуло понад півтора мільйона вірмен, інші втекли або були виселені турками в пустелі Месопотамії, Лівану, Сирії, де більшість з них загинула через голод і хвороби. Більш ніж мільйон вірменських біженців було розсіяно по всьому світу.

У 2001 році спільна турецько-вірменська комісія з примирення звернулася в «Міжнародний центр з питань правосуддя перехідного періоду» для незалежної експертної оцінки, який на початку 2003 року представив висновок, що події 1915 року потрапляють під всі визначення геноциду і вживання цього терміна повністю виправдане.
Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here