Home Місто Німецький фонд продовжує фінансово підтримувати родини загиблих бійців на Житомирщині. ФОТО

Німецький фонд продовжує фінансово підтримувати родини загиблих бійців на Житомирщині. ФОТО

122

 Керівник німецького Фонду «Євромайдан ПРВ» Ноель Ульман минулого тижня відвідала Житомирщину, аби зустрітися з родинами загиблих учасників АТО та передати їм фінасову допомогу й подарунки.

В Житомирі фонд активно співпрацює з волонтером Олегом Бойко. Кілька місяців тому Ноель уже приїздила і заявила про готовність взяти у спеціальну програму дітей та вдов кількох загиблих військовослужбовців 95 бригади в місті та районі.

 

Нині німці на Житомирщині вже постійно опікуються 17 родинами загиблих бійців із різних бригад та добровольчих батальйонів. Сімям надсилають посилки із одягом та необхідними речами, які Бойко передає адресатам. Віднедавна у програмі перебувають рідні військовослужбовців 30 бригади з Новоград-Волинська.

 

За словами Ульман, все більше мешканців Німеччини шукають спосіб допомогти українцям. Зокрема, Фонд «Євромайдан ПРВ» виступає проти війни, тому не збирає кошти на придбання бронежилетів, військової амуніції чи касок. Натомість, підтримує родини загиблих, а також надсилає вантажі на потреби військового госпіталю в Одесі, допомагає українським бійцям, які перебувають в Німеччині на лікуванні.

 

Для Ноель важливо наживо зустрічатися з родинами, спілкуватися, дивитися умови, в яких живуть діти, аби об’єктивно оцінити усі можливі варіанти волонтерської допомоги. Звязок з рідними загиблих учасників АТО іноземні волонтери підтримують постійно.

 

«Я бачу, що ситуація у деяких сім’ях з часу нашої останньої зустрічі кілька місяців тому, суттєво покращилася. Люди відходять від горя і продовжують жити, виховують дітей влаштовуються на роботу. Сподіватимемось, що наша допомога сприятиме в деякій мірі такій позитивній динаміці, – пояснює Ноель Ульман. – Ми виплачуємо вдовам по 200 євро на кожну дитину, що виховується у сім’ї загиблого. Дехто отримав такі виплати вже вдруге. Єдина умова – витратити ці гроші саме на дитину. Можна оплатити якесь навчання, відвідини гуртка, придбати щось з особистих речей чи техніки, оплатити відпочинок. Я передаю усі речі автобусами, тому з собою цього разу привезла тільки солодощі, іграшки. Люди, коли дізнаються, що я їду в Україну,  передають машинки хлопчикам, купують сукні для маленьких дівчат,  а ще запрошують приїздити до них у Німеччину. Наш фонд влаштовував двічі концерт у Кьольні та Гамбургу, де збирали великі суми для вдов і дітей загиблих. У соцмережах ми проводимо аукціони, де продаємо вироби ручної робот. Буває, що я виставляю певний лот і одразу пишу кому підуть кошти від його продажу. Ми робимо паперових пташок кольорів німецької та української символіки. Це складна техніка і потребує багато часу, але зате виручити від їх продажу можна хороші гроші. До мене постійно надходять посилки з одягом, які я перебираю, сортую, перу і передаю в Україні.  По різних містах України це все зустрічають волонтери.  Якось один із німців сказав, що війна в Україні – це наша війна, адже Україна так само частина Європи. Вважаю, що цим принципом ми маємо керуватися надалі».

 

Під час свого візиту на Житомирщину Ноель передала 5 330 євро родинам загиблих і ще 1150 євро витратила на придбання продуктів харчування (крупи, цукор, фрукти) для вихованців реабілітаційного центру у Денишах і дитбудинку на Мануїльського у Житомирі.  Обом цим закладам Фонд допомагає постійно, координуючи через Олега Бойка.

 

Відзначимо, що загалом німецькі волонтери «Євромайдан ПРВ» взяли у свою програму більше 240 українських родин. Після Житомира Ноель поїхала в Київську, Вінницьку, Хмельницьку області, Рівне, Мелітополь та інші міста. Усі поїздки вона оплачує з власного рахунку, тож кошти, які надходять у Фонд принципово витрачають лише на допомогу.

 

Юлія ДЕМУСЬ

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here