Home Місто На Київській у Житомирі встановлять дошку Миколі Блінову

На Київській у Житомирі встановлять дошку Миколі Блінову

116

Члени виконавчого комітету міської ради надали згоду на встановлення меморіальної дошки Блінову Миколі Івановичу на фасаді будівлі по вулиці Київській, 1 у місті Житомирі та затвердили ескіз меморіальної дошки.

Директор департаменту містобудування та земельних відносин міської ради Ігор Блажиєвський повідомив, що власник будівлі, де буде встановлено меморіальну дошку – Житомирське учбово-виробниче підприємство Українське товариство глухих – надало згоду на її встановлення. Розмір дошки – 500*700*35, матеріал – чорний граніт, текст присвятного напису: "Блінов Микола Іванович. Праведник України. 6(19).12.1981 – 24.04 (7.05).1905. Студент. Загинув на цьому місті, захищаючи євреїв Житомира від погрому".

Довідково: Блінов Микола Іванович – народився 6 грудня 1881 року у місті Житомирі. Під час навчання в Житомирській гімназії брав активну участь у громадському житті. Пізніше був виключений із Київського університету за революційну діяльність, після чого переїхав до Женеви, де продовжив навчання. Член бойової організації соціалістів-революціонерів. На початку 1905 року Микола Блінов повернувся на батьківщину. У квітні в Житомирі почався єврейський погром. 24 квітня Микола Блінов вийшов до погромників та був вбитий натовпом. Тіло Миколи Блінова було знайдено його матір’ю в морзі єврейської лікарні серед 18 жертв вуличних боїв.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here