Home Місто Мощі ієрея Павєла, якого вже зарахували до лику святих, 25 серпня пронесуть...

Мощі ієрея Павєла, якого вже зарахували до лику святих, 25 серпня пронесуть хресною ходою через Житомир

445

В Житомирі 24-25 серпня   відбудуться торжества з нагоди причислення та прославлення у сонмі місцевошанованих святих священномученика Павла Житомирського (Гордовського), який був розстріляний та похований на Руському кладовищі, а нині його мощі перенесуть у Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Такою інформацією під час прес-конференції поділився єписком Житомирський і Новоград-Волинський Никодим.  За його словами, Павєл стане покровителем Житомира і це дуже велика та історична події в житті віруючих людей, тим більше відбувається вона в нашому регіоні вперше.

Сам процес канонізації зайняв два роки і за цей час були узгоджені всі формальності, а кінцеве рішення про зачислення Павєла до лику місцевошанованих святих Житомирської єпархії прийняла комісія  Священного Синоду УПЦ від 25 квітня 2013 року. Нині триває підготовка до урочистостей 25 серпня, адже участь в них планують взяти гості з Польщі, Білорусі, сусідніх з Житомирською єпархій, Митрополит Володимир і прихожани та паломники.

З фото отця Павєла київський художник створив ікону, яку разом із мощами представлять у правому кутку в соборі до того часу поки він буде функціонувати.

Безпосередньо 25 серпня мощі перенесуть із Свято-Іаклівського храму хресною ходою через усе місто до Свято-Преображенського собору, де пройде Божественна літургія із чином прославлення і будуть виконані особливі пісноспіви на честь святого. Після цього усім роздадуть маленькі іконки, яки були сторені по подобі великої ікони із зображенням Павєла та брошурки із його біографією.

Никодим наголосив, що мощі Павєла майже нетлінні, а також добре збереглися хрестик та іконка, з якими він був захоронений, що стало черговим доказом його святості. Павєл за свого життя у період гонитви проти церкви намагався донести Слово Боже до усіх віруючих, а його звинуватили у котрреволюційних промовах, підриві потяга, закатували і розстріляли. Нині всі звинувачення повністю зняті.

Також Никодим відзначив, що нащадки Павєла, а саме його правнук, з великою радістю зустріли звістку про канонізацію.

Програма святкування: 

24 серпня, субота: 17.00 – урочиста Всенічна у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Житомира.

25 серпня, неділя: 8.00 – початок хресного ходу з мощами священномученика Павла Житомирського від Свято-Іаківлівського храму м. Житомира до Спасо-Преображенського кафедрального собору.

9.00 – свята Божественна літургія із чином прославлення у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Житомира.


Отець Павел народився у 1880 році у місті Радомислі Київської губернії (нині райцентр Житомирської області). У 1904 році закінчив навчання у Київській духовній семінарії і працював вчителем у церковно-парафіяльних школах. 1909 році був рукоположений в священичеський сан і десять років служив парафіяльним священиком у наступних храмах: Різдво-Богородичній церкві с. Заньки Радомисльського повіту Київської губернії (нині Радомисльський район Житомирської області), Різдво-Богородичній церкві с. Гуменники того ж повіту (нині Коростишівського району Житомирської області), а з червня 1916 року у церкві св. мучениці Параскеви Сквирського повіту Київської губернії (нині Погребищенський район Вінницької області). Отець Павел був людиною високодуховного улаштування. Господь наділив його особливими даруваннями: він був дуже талановитий, мав чудово поставлену мову, дивовижний голос – гарний баритон. Співав він чудово. Проповіді виголошені ним, настільки захоплювали парафіян, що люди йшли спеціально послухати його священицькі повчання. Отець Павел заступався за скривджених.

 

 26 липня 1919 року дійсно під приводом взяття у заложники о. Павел був заарештований (вдома залишилася вагітна дружина і троє малолітніх дітей) і доставлений в м. Житомир у Волинську губернську надзвичайну комісію, де 15 серпня слідчий Железнов вирішив розстріляти священика. 17 серпня 1919 року отець Павел був розстріляний. Після відступу більшовиків розкопали тіла замучених у надзвичайній комісії і з честю похоронили. Отця Павла 25 серпня поховали на Руському кладовищі недалеко від храму св. апостола Іакова, брата Господнього.


Таким чином, 94 роки чесні мощі священномученика Павла знаходилися у землі. Священний Синод Української Православної Церкви 25 квітня 2013 року розглянув житіє, труди і подвиги ієрея Павла Гордовського і, врахувавши народне шанування, ухвалив благословити місцеве прославлення та шанування в межах Житомирської єпархії священика Павла Гордовського.

Юлія ДЕМУСЬ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here