Home Місто Чиновники за півроку не знайшли 84 тисячі на ремонт вже лежачих ракет...

Чиновники за півроку не знайшли 84 тисячі на ремонт вже лежачих ракет біля Музею космонавтики. ФОТО та ВІДЕО

157

Ще з січня біля Музея космонавтики ім.С.Корольова лежать дві ракети, які зняли для реставрації і на землі в такому положенні вони вже півроку чекають обіцяних 84 тисячі на реставрацію, які ніхто не спішить шукати чи виділяти.

Ракети так пролежали зиму, весну і літо, але лише зараз ГО "Восьме небо" підняла  питання про найшвидшу реконструкцію і попросила представників ЗМІ поширити інформацію про проблему серед мешканців Житомира. Крім цього, на підтримку ракет, які "повинні стояти, а не лежати" вони наразі проводять виставку картин "Вісники неба" у "Жовтні", а ще планують спільними силами житомирян та підприємців міста зібрати 300 тисяч на приведення ракет до ладу.

Таку суму, кажуть представники організації, під час особистої розмови місяць тому їм озвучила директор музею. Нині вони не збираються критикувати владу і лише просять небайдужих житомирян вплинути на ситуацію, а краще перераховувати кошти на рахунок банку, щоб потім власними силами відремонтувати ракети.





В управлінні культури ОДА цифри дещо інші. Заступнику управління Олександру Зайченко в телефонній розмові у присутності журналічтів директор Музею підтвердила лише цифру 84 тисячі. Запевнила, що 20 тисяч із цієї суми вже і наразі чекають виділення решти з обласного бюджету.

Також вона повідомила, що реконтсрукцію проводитимуть на місці, що дозволить заекономити гроші на транспортування. Проте дати, коли ракети відреставрують і піднімуть, не можуть назвати ні чиновники, ні представники Музею.

Тим часом, лежачі ракети стали своорідним доповненням недобудованого планетарію, гроші на який теж після численних обіцянок зависли у повітрі, а споруда починає руйнуватися.

Геофізична ракета Р-5В була створена на основі бойової ракети Р-5 конструкції С.П.Корольова і використовувалася  для наукових досліджень у верхніх шарах атмосфери Землі.  Житомирсьому музею ракету Р-5В подарував  Російський Державний музей історії космонавтики ім. К. Е. Ціолковського (м. Калуга, РФ). Стратегічна ракета Р-12 (SS-4 Sandal) розробки ДКБ «Південне» (м. Дніпропетровськ) започаткувала історію бойового ракетобудування в Україні. Створена під керівництвом Головного конструктора М. К. Янгеля у 1959 р., ракета стояла на бойовому чергуванні до 1988 року. Після підписання радянсько-американського договору про знищення ракет середньої та малої дальності у 1989 році військова частина № 25516 (смт. Висока Піч Житомирської області) передала ракету музею.

Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here