Home Місто Будинок-серце збудовано у центрі Житомира більш як століття тому

Будинок-серце збудовано у центрі Житомира більш як століття тому

2049

У самому серці Житомира знаходиться незвичайна будівля, яка більш як 120 років дивує й манить не лише мешканців, але й гостей міста. Це славнозвісний Плоский будинок, що розташований на перехресті вулиці Театральної та площі Перемоги. З вікон цієї будівлі відкриваються краєвиди на Свято-Преображенський і Кафедральний собори й охоплюється поглядом майже вся площа Перемоги. Унікальна будівля має багато народних назв, та найчастіше називають її «Будинок у формі серця», пише Ванда Вітковська, сайт 0412.in.ua.

Така романтична назва для будинку є не лише народною, хоча цьому і посприяла легенда кохання одного знатного купця до своєї обраниці, і як символом вічної любові був закладений в будинку. Більш вірогідно, що таку назву отримав будинок лиш завдяки своєму нестандартному архітектурному вирішенню. Але це аж ніяк не заважає будівлі у формі серця, залишився символом міцного кохання.

Особливістю цього будинку є ще й те, що він викликає у пересічних неоднозначну реакцію, і якщо деякі називають його будинок у формі серця, або будинок-серце й вірять у світлу легенду, то інші просто жахаються й називають його будинком-химерою чи привидом. Можливо, це відбувається тому, що надзвичайно мало збереглось історичного матеріалу про сам будинок, й від нестачі достовірної інформації з’являються не лише спірні думки, але й постають таємничі міфи й легенди…

Будинок розпусти чи пожежне відділення?

Будівлю в історичному центрі Житомира було збудовано в середині ХІХ ст. Географічне її положення цілком відповідає дореволюційному радикальному плануванню міста.Спочатку будинок був кутовим і стояв на розі перехрестя. Для того, щоб максимально використовувати всю земельну ділянку, будівлю довелося спроектувати так, щоб вона вписалася в площу під незвично гострим кутом. Поглянувши на будинок з певного ракурсу, створюється оманливе враження, ніби у нього є лише фасад з вікнами, а інших стін просто не існує і будинок плоский. А два крила будівлі надали йому форму, що нагадує серце.

Будинок у формі серця був побудований як міське пожежне відділення. З’явився він у садибі брандмейстера Златоровіча, який 30 років очолював міську пожежну охорону. Прямо в його садибі містилася перша міська пожежна команда, створена в 70-х роках XIX століття, а сама садиба Златоровіча стояла на розі нинішньої площі Перемоги та Ілларіоновской вулиці (тепер Котовського).

Краєзнавець Георгій Мокрицький дану будівлю зазначає таким чином: пл. Перемоги, 8. Пожежне відділення. Друга половина XIX століття. Еклектика. Пам’ятка архітектури місцевого значення.

Хоча існує й доволі цікавий та водночас суперечливий факт, що до 1917 року ця будівля була будинком розпусти (напевно тому причиною такого твердження стала сама форма будинку – сердечко). Що стосується будинку терпимості, то він насправді перебував у цьому районі, але на місці сьогоднішньої готелю «Житомир».

Архітектурна спритність й ніякого обману

Секрет такої архітектурної «ілюзії» дуже простий. Уся справа в тому, що торцеві стіни так званого Плоского будинку розташовувалися не під прямим кутом до фасаду, як це зазвичай буває, а під досить гострим кутом. Використовувати такий архітектурний прийом будівельникам довелося з різних об’єктивних причин, причому спочатку цю особливість приховували сусідні споруди, але після їх знесення незвичайний будинок перетворився на визначну пам’ятку.

Будинок для коханої або романтики кінця ХІХ ст.?

Але й існує версія, що збудував будинок один багатий житомирський купець для своєї коханої. Хоча останній факт, на жаль, рівно нічим не доведений. Будинок був збудований у вигляді серця, а якщо точніше, то у вигляді трикутника. Будували його таким чином у зв’язку з тим, що поруч уже були розташовані інші будівлі і будинок просто-на-просто необхідно було між ними втиснути. Та прекрасна легенда манить до себе закохані пари й стала родзинкою туристичних зупинок біля будинку.

«Будинок химера» чи будинок стіна?

Ніякого відношення чи асоціацій до відомої київської споруди архітектора Городецького немає. Свою химерність будівля отримала чудернацьким виглядом й оптичною ілюзією – наче стіна, а не будинок. Ось не страшні сторожі архітектури херувими й сфінкси можуть додавати химерності, але просто вишукане рішення архітектора.

Так чи інакше, але будинок у формі серця є унікальним архітектурним витвором. Аналогічні відомі «плоскі будинки», побудовані до революції, є лише в Одесі та Львові. Житомирський Плоский будинок, попри свій поважний вік, на сьогодні являється лише «пам’яткою архітектури місцевого значення», в якому розташовані держустанови.

Цей будинок додає місту особливого шарму романтики та унікальної історичної спадщини. Це не просто скам’яніла не жива споруда, це будинок з душею, точніше зі справжнім серцем, серцем Житомира.

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here