Home Місто Без провокацій: у Житомирі учасники хресного ходу таки змінили маршрут. ФОТО

Без провокацій: у Житомирі учасники хресного ходу таки змінили маршрут. ФОТО

240

Гімн України з однієї сторони дороги, а з іншої – молитва «Отче наш», гасла «Слава Україні», «Смерть ворогам», «Україна понад усе» вигукують активісти та учасники АТО, а у відповідь їм звучить «Спаси Господи», українська символіка та ікони з хрестами: так поблизу Житомира зранку, 18 липня, зустрічали Всеукраїнський хресний хід УПЦ МП.

Між активістами та віруючими стояли поліцейські і «нацгвардійці», які намагалися охороняти порядок і не допускати провокацій.

Власне, заради того, аби не було провокацій ряд громадських, військових та політичних організацій Житомира напередодні підготували звернення до міського голови Сергія Сухомлина, аби не допустити, щоб учасники хресної ходи йшли центром міста біля військових частин десантників, які беруть участь в АТО проти російської агресії.

Представник ГО «Рух Автомайдан-Житомир» Валерій Арушанян переконаний, що пускати ходу УПЦ МП, священики якої неодноразово відмовлялися відспівувати загиблих українських військових і неоднозначно висловлювалися стосовно ситуації на Сході, критикуючи дії української сторони, у місто не можна. Тим паче, не можна допустити, аби вони йшли біля тих військових частин 95 бригади і навчального Центру ВДВ, де житомиряни неодноразово прощалися зі своїми загиблими героями.

Маршрут для учасників ходи вони обрали в обхід центру міста біля кладовища через Соснову до Спасо-Преображенського кафедрального собору.

Власне, колона віруючих таки змінила маршрут, але чи через заклики та під тиском активістів, чи з власних міркувань безпеки, невідомо.

Керуючий Житомирською і Новоград-Волинською єпархією УПЦ МП, Архієпископ Никодим зауважив, що вони також проти провокацій, тому головне, щоб подія, яка мала місце аж у минулому столітті, у ці дні залишалася спокійною та мирною. Він наголосив, що учасники Всеукраїнської хресної ходи, що стратувала із двох різнх куточків держави, засуджують агресію, виступають проти зовнішньої та внутрішньої боротьби, а також закликав усіх долучатися до ходи.

"Божою милістю у сьогоднішній день ми зустрічаємо на теренах нашої єпархії Царицю неба і землі. Вперше за історію нашої держави, нашої свідомості ми проводимо такого рівня, такого маштабу Божу справу, цей великий подвиг. Всеукраїнський хресний хід, хід любові та великої надії від Бога на нас грішних і недостойних… Ще раз і ще раз будемо підносити свої молитви до Божої Матері. Віримо і просимо аби Богородиця вимолила у Свого Сина довгоочікуваний мир для нашої держави." – сказав Владика Никодим.

Юлія ДЕМУСЬ

Більше фото в альбомі Першого житомирського в соцмережі



LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here