Home Події Жіночий гопак та народні пісні етнічних українців з Канади житомиряни зустріли криками...

Жіночий гопак та народні пісні етнічних українців з Канади житомиряни зустріли криками \”Браво\”. ФОТО та ВІДЕО

370

Концерту програму на 28 номерів представили у Житомирському муздрамтетрі 24 липня аматорські колективи з Канади, до складу яких входять етнічні українці.

Усі пісенні композиції та оголошення до них звучали українською мовою.

Зокрема, Український хор і оркестр «ЛАСТІВКА» заспівали народні пісні, супроводжуючи їх обрядами, які показували історію переселення та адаптування українців у Канаді, збереження та передачу українських традицій від покоління до покоління.

Крім цього глядачі могли порівняти якість виконання відомих "Ой чий то кінь стоїть", "Степом, степом", "Калина", "Думи мої", "Розпрягайте хлопці коні" українців, які все життя провели за межами країни, мовою якої співають, з тим, як вони звикли чути ці пісні від вітчизняних колективів.

Музичні та співочі номери розбавляв Ансамбль народного танцю «ПАВЛИЧЕНКО», який досконало, на думку житомирян, відтанцював аркан й гопак та ще кілька постановок, що вражали різнобарв’ям костюмів і складністю елементів.

Цікаво, що традиційний український гопак на сцені танцювали етнічні українки з Канади, яким зал довго аплодував і кричав "Браво".

На завершення концерту гості виконали гімн України, який глядачі тардиційно слухали стоячи і підспівували.

Свої гастролі в Україні колективи лише розпочали з Житомира, а далі їх чекає Львів, Київ, Чернівці, Черкаси, Канів, Кіровоград.

Гастролі присвячені 125-річчю поселення українців в Канаді і пам’яті засновниці ансамблю, пані Люсі Павличенко, яка відійшла у вічність 25 листопада 2012 року. Саме тому програма має назву «СПАДЩИНА».

Унікальним є те, що в аматорських колективах «ПАВЛИЧЕНКО» і «ЛАСТІВКА» беруть участь не тільки етнічні українці, але й вихідці з Ірландії, Німеччини, Латиноамериканських країн.

Творчий склад цьогорічного турне – 64 особи танцюристів, співаків і музикантів.

Під орудою Лаврентія Клопущака («ЛАСТІВКА») і Сергія Королюка («ПАВЛИЧЕНКО») створена програма з пісень, танців, вокально-хореографічних композицій, що розповідають про духовну спадщину українців в Канаді, починаючи з перших поселенців кінця ХІХ століття.

Родзинкою програми стала прем’єра композиції «Калино-малино, чого в лузі стоїш?» – створеної на основі оригінальної музики українсько-канадського композитора Олекси Лозовчука на тексти народних пісень та вірші Івана Франка.

Одна з унікальних рис цьогорічного турне – спонсорами його виступили всі учасники колективів.  Це щедрий подарунок Україні від канадійської юні, захопленої українською національною культурою і традицією.

Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here