Home Події Викладач зарубіжної літератури з Житомира – переможець конкурсу ”Напишіть про...

Викладач зарубіжної літератури з Житомира – переможець конкурсу \”Напишіть про мене книжку!\”

191

 Житомирянин Леонід Закалюжний – переможець   конкурсу "Напишіть про мене книжку!"-2017 у номінації «Добрі пригоди»!  Його рукопис «ОСТРІВ ЦИКЛОПА» набрав найвищу кількість балів – 25 з 25-ти можливих! І що важливо – це перший переможець-чоловік за три роки конкурсу! І знову – дебют!

 Леонід Закалюжний дуже втішений своєю перемогою і розповів нам про свій дебютний твір:

«Книга про Циклопа народилася з казок перед сном для донечки та синочка: переказів давньогрецьких міфів й “Одіссеї”, оповідок про Сім чудес світу і подорожі Синдбада, історій із життя мурах і бджіл… Усього й не злічити. Переконаний, що писати дитячі книги, зрештою, мабуть, будь-які книги, неможливо без любові до тих, для кого пишеш.
Поспішав із рукописом, бо хотів надіслати на конкурс у день народження дружини – 31 липня. Саме вона порадила взяти участь у конкурсі “Напишіть про мене книжку”. Не секрет, що цього дня народився ще й найпопулярніший герой дитячої літератури останніх десятиліть, а також письменниця, яка його створила.
Писалося водночас і важко, і легко, бо маю трьох чудових, а тому уважних і прискіпливих слухачів, критиків і співавторів – дружину Тетяну, а також діток Яринку та Гордійчика. Скажімо, здогадом про зовнішність Мінотавра я завдячую доньці. А дружина вчасно зупиняла мене, коли філологія брала гору над літературою, радила, доповнювала текст дотепними жартами. Якби мене попросили дати жанрове визначення власного твору, я б сказав, що це добра казка для сімейного читання, тому мене так зворушило та потішило, що члени журі це помітили. Зізнаюся, хвилювався, адже “Острів Циклопа” – мій дебют.


Звісно ж, були й труднощі. На завершальному етапі роботи над рукописом клавіатура ноутбука почала відмовляти – вийшов із ладу середній рядок із найпотрібнішими буквами, серед яких “о”. Доводилося кілька разів натискати потрібну клавішу. А коли пишеш про ЦиклОпа – це справжня катастрофа, і я весь час переймався, чи не залишилися в тексті друкарські помилки.
Що ще додати? Гей-гоп, Циклоп!»

 Ділимося деякими цікавими фактами про Леоніда Закалюжного:
– Живе та працює у Житомирі
– Закінчив художню школу та історичний факультет, але захистив дисертацію з теорії літератури
– Понад десять років викладає зарубіжну літературу та інші літературознавчі дисципліни в Житомирський Державний Університет імені Івана Франка
– Писати вірші та оповідання почав для власних дітей

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here