Home Події Відкритя дошки Першому Незалежному українському театру в Житомирі

Відкритя дошки Першому Незалежному українському театру в Житомирі

241

На будинку колишнього Дворянського зібрання (тепер поліклініка №1 на вул. Великій Бердичівській) відкрили меморіальну дошку Першому Незалежному українському театру в Житомирі.

Фундатором українського «Незалежного театру» був наш земляк родом з-під Житомира (відоме з історії Коліївщини містечко Кодня), видатний український актор і театральний діяч Степан Корнійович Бондарчук (1886—1970). Заснований театр в серпні 1922 року з ініціативи подружжя Софії та Степана Бондарчуків.

У житомирському Незалежному театрі пробували сили Павло Кудрицький, який пізніше проявив себе талановитим режисером у курбасівському "Березолі"; 3оя Гайдай – у майбутньому видатна українська співачка, яка провела дитячі і юнацькі роки в Житомирі і закінчила тут гімназію; а також Олександра та Павло Боришкевичі, Лілія Перегуда, (напевно, сестра Олександра Перегуди) Галина Верещинська, Нара Ковальчук-Хомичевська. Хормейстером театру був Михайло Петрович Гайдай (батько Зої Михайлівни), літературною частиною завідував поет Яків Савченко – полтавчанин, що став саме у Житомирі на літературну стежину.

Український Незалежний театр в Житомирі припинив існування у 1923 р., залишивши помітний слід у становленні української культури в Житомирі. Від приміщення власне театру збереглася частина будівлі під сучасною адресою "Бердичівська вулиця, 32" (поліклініка № 1 – ліве крило). Але цей театр був яскравим променем в житті міста, а в масштабі України він став однією із останніх сходинок до знаменитого модерного українського театру «Березіль».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here