Home Події Унікальні фонди Держархіву в Житомирській області: листи королів та сувої Тори

Унікальні фонди Держархіву в Житомирській області: листи королів та сувої Тори

181

   Державний архів Житомирської області є одним з найбільших в Україні. Всі його відвідувачі мають змогу не просто стати користувачами архівної системи, але й отримати масу нових вражень.

Про унікальні фонди та роботу розповів директор Державного архіву в Житомирській області Ігор Слобожан.

«По-перше, Архів Житомирської області має один з найбільших дореволюційних фондів. Уявіть лише, що у нашому архіві зберігаються фрагменти сувоїв Тори, за якими проводяться богослужіння в Синагогах, і однин з найчисельніших в Україні фонд Волинського дворянського депутатського зібрання, за яким можна дослідити історії не одного десятка родин. По-друге, у нас є три, офіційно визнаних на державному рівні, унікальних документи 16-17 століття», – відмітив Ігор Слобожан.

Отож, з півтора мільйонів  документів в обласному архіві є три наступні унікальні, це:

 – Привілей короля Сигізмунда ІІІ від 6 березня 1608 року.
– Лист Великого князя Литовського Сигізмунда-Августа від 11 червня 1561 року.
 – Лист короля Стефана Баторія від 14 листопада 1582 року.
 
За словами директора архіву, ці унікальні документи щорічно страхуються, зберігаються в окремому сховищі і не видаються нікому, навіть працівникам архіву. Той, хто бажає з ними ознайомитися може віднайти відскановані копії на веб-порталі Архіви України.

Також, однією з форм роботи в архіві є екскурсії. Їх проводять кілька разів у місяць за бажанням відвідувачів. Та найголовніше, що це не просто обхід будівлі, але й надзвичайно цікаве знайомство з роботою працівників архіву. Саме під час екскурсії можна дізнатися, як проходить реставрація документів, їх оцифрування тощо.
 
Продовжуючи розповідь, Ігор Слобожан наголошує: «Робота в архіві цікава. І саме це ми намагаємось розповісти та продемонструвати нашим відвідувачам. Наприклад, нещодавно завершився цикл днів відкритих дверей до 100-річчя утворення системи архівних установ України, коли було відкрите сховище і ми розмістили на показ деякі документи. До того ж, щорічно у нас проходять практику студенти Житомирського державного університету ім. І. Франка та Житомирського коледжу культури і мистецтв ім. І. Огієнка».

Крім того, за словами директора архіву, одна з актуальних тем на сьогодні – створення генеалогічних родинних дерев та видача відповідних довідок. В цьому користувачам фонду допомагають працівники архіву.

 «Загалом хочемо підвищити рівень медійності архіву та відкрити двері більшій кількості жителів області. Адже у нас є що показати та чим здивувати. Це будуть не лише екскурсії та виставки, а й наочне відображення процесу реставрації та ремонту документів», – розповів на завершення Ігор Слобожан.

Наразі Державний архів в приміщенні Житомирської ОДА організовує виставку до 100-річчя Державної служби. І 23 червня запрошує всіх бажаючих на розширену експозицію, де будуть представлені оригінали документів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here