Home Події У Житомирі в музеї космонавтики відбувся гала-концерт фестивалю «Зоряна Україна»

У Житомирі в музеї космонавтики відбувся гала-концерт фестивалю «Зоряна Україна»

212

 Житомир підтверджує свій статус космічного міста. 10 жовтня в Музеї космонавтики імені Сергія Корольова відбувся атмосферний гала-концерт фестивалю «Зоряна Україна».


Відкривала концерт учениця житомирської гуманітарної гімназії № 23 Валерія Рогова віршем українського письменника-фантаста Олеся Бердника. Авторка Олександра Степанчук, учениця житомирського ліцею № 25, представила публіці свій вірш-«сон» «Космічна гостя».

Про незвичайну гітару віола да гамба розповів Олександр Ходаківський, композитор, поет, викладач, фундатор і перший педагог класів класичної гітари Житомирського музичного училища імені Віктора Косенка. На свій музичний винахід автор, до слова, отримав патент.
– У мене виникла ідея: я хотів відтворити історію музичних інструментів саме гітарного напряму – струнних. Так з’явився ось цей інструмент, який, у принципі, походить від старовинних смичкових та щипкових інструментів. Я тільки трохи модернізував цей інструмент: додав резонансних струн, які дають можливість створити ефект «об’ємного» звучання.
 
Спробую вам заграти на цьому інструменті й ви почуєте самі. Зробивши цей крок, я сам для себе багато чого відкрив. Маю надію, що тепер і вам буде цікавіше споглядати світ струнних інструментів.

Під час гала-концерту дебютувала нова музична група «Неодні» з авторськими космічними піснями: «Сателіт» – про мелодію з далеких світів, про те, що «Ми не одні» у Всесвіті, й про Озеро Надії на Місяці та молодість (пісня «Озеро надії»). До «Неодних» долучилася бандуристка Світлана Ніконорова. Виконавиця Анастасія Чудінова запропонувала свої кавери хітів відомого українського гурту Vivienne Mort.

Незвичайне музичне бачення визначних космічних подій, зокрема першого польоту в космос, представили діджеї Logan та Fromoutside у своїх сетах.

Гала-концерт «Зоряна Україна» відбувся з нагоди World Space Week. В організації події взяли участь управління культури Житомирської міської ради, управління культури Житомирської державної адміністрації, громадська організація «Українська духовна республіка», житомирський осередок якої очолює Олег Земнухов. Вів концерт актор Сергій Рогов.

Упродовж вересня-жовтня в Житомирі було відкрито виставки художників Василя Сіріка й Марини Ясиневич. У Домі української культури на одній виставці відвідувачі могли ознайомитися з українською науковою фантастикою, на іншій – побачити найперші форми життя, яким понад 600 млн років, ці експонати віднайшли українські вчені-геологи.
 
Письменники-фантасти Маріанна Малина, Радій Радутний зустрічалися з учнями і спілкувалися про сучасні винаходи, відповідальність фантастів за долю людства. Ці й інші події навколо космосу підсумував гала-концерт «Зоряна Україна» в музеї космонавтики.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here