Home Події На виставці у Житомирі представлять репродукції маловідомих картин художника Айвазовського

На виставці у Житомирі представлять репродукції маловідомих картин художника Айвазовського

144

 У Житомирі відкриється виставка до 200-річчя від дня народження видатного пейзажиста, засновника мариністів, творчість якого увібрала кращі традиції вірменської та української культур, художника Івана Костянтиновича Айвазовського.


15 листопада о 11:00 у Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені О. Ольжича відбудеться презентація виставки «Айвазовський і вірменська дійсність».

До уваги відвідувачів буде представлено цікаві та маловідомі сторони великого генія Айвазовського, який  стояв у витоків українського пейзажу, одним з перших звернувся до мальовничої краси української природи та сільського побуту.

Організатори виставки Житомирська обласна община вірмен «ЄРЕБУНІ» представлять  житомирянам репродукції порівняно маловідомих творів великого художника присвячених Україні та Вірменії, робіт релігійного характеру, ікон.

Також на виставці вперше у Житомирі будуть представлені унікальні копії матеріалів, на яких зображена сім’я художника, окремі сторінки його життя.

Довідково:

Іван Костянтинович Айвазовський (1817-1900) – видатний пейзажист, засновник мариністів, творчість якого увібрала кращі традиції вірменської і української культур.

Він увійшов в історію образотворчого мистецтва як неперевершений співець моря. Ніхто із його сучасників не зміг з такою підкоряючою силою і натхненнями показати велич та красу морської стихії. Митцю був притаманний піднесено-романтичний світогляд. Недарма в народній уяві, літературі море ототожнювалось з почуттям сили і могутності, волі і нескінченного простору, породжувало жагу до боротьби та відданості.

Втім не менш важливим є те, що саме Айвазовський стояв у витоків українського пейзажу.

Також він писав полотна і в інших жанрах. У них важко впізнати Айвазовського.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here