Home Події На святкуванні 80-річчя Ботсаду гостей зустрічали з оркестром та пригощали дарами Полісся....

На святкуванні 80-річчя Ботсаду гостей зустрічали з оркестром та пригощали дарами Полісся. ФОТО

173

Студенти та викладачі Житомирського національного агроекологічного університету 10 жовтня створили для мешканців міста справжнє свято – з нагоди 80-річчя Ботанічного саду пригощали усіх смачними стравами та влаштували концерт за участю студентських колективів.

Зважаючи на те,що урочистості припали на будній день, серед відвідувачів Ботсаду були здебільшого житомиряни,які живуть поблизу, вихователі дитсадків разом з групами дітей, пенсіонери і студентська молодь.

Розпочалися святкування о 10 ранку з офіційної конференції науковців, далі був концерт, під час якого співробітники Ботсаду приймали вітання та подяки від керівництва ЖНАЕУ, міста й області.

Також відзначили, що поважні гості висадили кілька дерев з нагоди свята на спеціальній алеї, яку було закладено до 50-річчя з дня заснування Ботанічного саду в Житомирі.

Далі розпочала свою роботу святкова ярмарка "Щедрі дари Полісся", яка супроводжувалася народними постановками й композиціями.

В цей час спеціальна комісія оцінювала підготовлені до святкування студентами усіх факультетів вузу страви та осінні композиції.

Згодом і самі учасники, і гості змогли покуштувати вареники з різними начинками, фрукти, мариновані огірки та помідори, ряжанку, гарбузову кашу, бощ,шашлики, бутерброди, тушковане мясо, запечене порося чи фаршировану рибу.

Нагадаємо, що Ботанічний сад в Житомирі засновано у 1933 році як навчальну та науково-дослідну базу Житомирського сільськогосподарського інституту (нині – Житомирський національний агроекологічний університет).

Це єдина наукова установа такого профілю в зоні Житомирського Полісся. Площа саду становить 34,5 га. Він розташований на берегах невеличкої річки Путятинки – притоки Тетерева – у східній частині Житомира і є окрасою однієї з головних вулиць міста – вулиці Корольова. У цьому зеленому куточку завжди можна віднайти щось цікаве: влітку око милує багатство барв та форм різноманітних декоративних рослин, а взимку – спокій, велич, зачарованість оазису природи.

Тут зібрано і вирощується багато цінних дерев, кущів і трав’янистих рослин. Серед них – плодові, ягідні, овочеві, технічні, лікарські, декоративні та інші представники рослинного світу. Сьогодні колекція деревних рослин досягла 550 видів, форм і сортів, а трав’янистих – понад 1000 видів. Живі колекції викликають постійний інтерес у студентів і викладачів університету, інших навчальних закладів, жителів і гостей міста.

На базі саду науковці досліджують теорію і практику акліматизації плодових, декоративних, кормових та інших груп рослин з метою збагачення рослинних ресурсів Полісся України. Вивчаються екологічні особливості насіннєвого та вегетативного розмноження різноманітних видів рослин із різних природних флор.

Ботанічний сад підтримує зв’язки з усіма ботанічними садами України та аналогічними установами зарубіжних країн. Тут проходять предметну практику студенти. Часто у саду буває учнівська молодь, гості Житомира та області, які мають можливість ознайомитися з багатьма представниками рослинного світу всіх континентів.

Юлія ДЕМУСЬ

Більше фото у спільноті Першого житомирського порталу в соцмережі.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here