Home Події На подіумну дискусію в Житомир завітає письменник Олександр Ірванець

На подіумну дискусію в Житомир завітає письменник Олександр Ірванець

165

 Література – утопія чи антиутопія? На це запитання під час подіумної дискусії  24 квітня в Домі української культури у Житомирі спробують знайти відповідь учасники міжнародного літературознавчо-філософського семінару «Антропологічний вимір літератури».

Спеціальний гість – Олександр Ірванець. Саме роман відомого українського письменника «Харків 1938», який став однією з найбільш резонансних подій 2017 року в літературному житті України, буде предметом подіумної дискусії.

Жанр роману Олександр Ірванець визначив як антиантиутопію, запропонувавши читачеві ідеалізовану, альтісторичну, майже фантасмагоричну і, як завжди, іронічну картину розвинутої та успішної Української держави, що вистояла в боротьбі проти російського більшовизму у 1918-1920 рр. і розвивається під гаслами націонал-комунізму як робітничо-селянська республіка з потужною промисловістю й розвинутим сільським господарством.


Антиантиутопія Олександра Ірванця, наповнена численними літературними, історичними й політичними алюзіями, пронизана карнавальним духом і відкрита для різноманітних інтерпретацій.


Житомирські літературознавці, історики та філософи спробують розглянути роман в контексті утопічної й антиутопічної літературної традиції, а також запропонують власне бачення цього цікавого багатошарового твору.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here