Home Події Музей старожитностей та інструментів минулих століть ”Ремісничий двір” на Крошні став ”народним”

Музей старожитностей та інструментів минулих століть \”Ремісничий двір\” на Крошні став \”народним\”

303

 

Унікальний музей «Ремісничий двір» на околицях Житомира по вулиці Богдана Хмельницького, 42 з жовтня цього року став "народним", а нещадавно на його території збудували та освятили капличку на честь Йосипа –  покровителя ремісників.

Рішенням управління культури ОДА йому присвоєно статус "Народний Музей".  Такі музеї включаються до переліку народних музеїв області  і далі Постановою Кабінету Міністрів України цей перелік затверджується.  

У спеціальних павільйонах та облаштованих музейних зонах "Ремісничого двору" можна не лише оглянути  кілька тисяч експонатів, але й дізнатися про історію кожного з них, сферу його використання і потримати в руках інструмент минулого чи навіть позаминулого сторіччя. Усі речі – оригінали, а деякі навіть у робочому стані.  

 

Для вівідувачів тут майже нема жодних обмежень, хіба приходити  у будні просять після 18 години або за попередньою домовленістю й попередженням, адже екскурсію проводить сам власник закладу, а за сумісництвом і керівник деревообробного підприємства, в межах якого і функціонує «Ремісничий двір».

 

 Вже більше 15 років  Федір Євтушенко збирає та колекціонує старовинні речі, ремісниче приладдя, фотоапарати, предмети побуту. Коли у 2010 році колекція нараховувала сотні експонатів, почав втілювати у життя ідею з музеєм під відкритим небом. Оскільки разом із синами мав власне підприємство, де експозиція була б максимально доречною, то  у дворику навколо та на верхніх поверхах невдовзі почали встановлювати перші стелажі для інструментів.

 

Кожну екскурсію й досі  чоловіки проводять самостійно і дуже часто відвідувачі навіть підказують їм як правильно називається той чи інший інструмент, адже потрапляють вони в музей з різних куточків країни і навіть світу, а їх опис не можливо ніде відшукати. Власне, географія відвідувачів не менш широка – їдуть з різних регіонів і так само із-за кордону, причому повертаються знову разом із друзями на повторну екскурсію.

 

В «Ремісничому дворі» створили журнал з переписом експонатів, паралельно шукають інформацію про них у різній спеціалізованій літературі, довідниках, журналах та інтернеті. Ця робота займає майже  частину вільного часу Євтушенків, а ще ж треба подбати про дизайнерське оформлення закладу.

 

Якщо раніше  велике музейне устаткування упорядковували в дворі та під стіною підприємства, то нині вони знаходяться у спеціальному  приміщенні.

 

Поряд із найбільшою  наковальнею та кількома меншими, одна з яких виготовлена у 1749 році,   облаштували кузню з необхідним реманентом. Навпроти майданчик з ремісничим приладдям гончарів та сільгосппавільйон.

 

Окрасою музею став  незвичний фонтан, вода в якому б’є з дерев’яного кухля, вмурованого у вежу посеред двору. Влітку на території двору зеленіють декоративні рослини, які також висадили чоловіки, а ще можна погрітися біля вогнища і відпочити у альтанках, а поряд безліч старовинних речей.

 

Зустрічає відвідувачів вивіска «Ремісничий двір» та стара 5-тонна австрійська пилорама кінця XIX століття, яку вдалося відшукати та придбати в одному з районів Житомирщини за досить незначні кошти, адже  господарі збиралися продати її на металолом.

Цікаво, що надзвичайно цінні речі для свого Музею Євтушенкам часом віддають задарма, дізнаючись якою хорошою справою вони займаються. За дещо доводиться доплачувати чи їхати в іншу частину країни, аби привезти в Житомир.

 

Буває знаходять експонати на сміттєзвалищах чи підприємствах з переробки металобрухту уже в розібраному вигляді.

 

«Вдалося зібрати 17 верстатів, на яких раніше обробляли деревину і деякі навіть нині у працюючому стані. У нас  лише сокир більше сотні екземплярів.  В колекції  також  зразки для насічки робочих поверхонь жорен, виготовлення кінської збруї, стельмахування і бондарства. Старовинні вимірювальні прилади, які, попри понад столітній вік, до сьогодні як нові, – розповідає Федір Євтушенко. –  Серед них,  особистий кишеньковий штангенциркуль головного архітектора міста Мукачева. Не меншу цікавість викликають і гасові «всепогодні» лампи для залізничників і поліцейських – з трикольоровим «семафором» старовинний ручний пристрій для обсмажування кавових зерен з одночасним їх перемішуванням, спеціальні міні-міхи для видування пилу з «нутра» піаніно. Все, що представлено у цьому Музеї , може розповісти про 40 різноманітних професій, які нині вже навіть не існують. Деякі з інструментів при потребі самі використовуємо у своїй роботі».

 

У  музеї зберігаються також різноманітні інструменти, якими колись робили завивку та стрижку жінкам, голили чоловіків, а у колекції вагів можна побачити кілька експонатів, які наглядно демонструють, що «обважували» покупців і раніше. 

«Я разом зі своєю родиною створюю музей для того, щоб прославити рідний Житомир і Україну, адже такого музею точно ніде в світі немає. Це треба показувати всім і, насамперед, нашим дітям, щоб вони пишалися народними умільцями минулих століть, –  продовжує Євтушенко. – Нині ми вже створили сайт – «Ремісничий двір»,  де можна ознайомитися з інформацією про наш музей.   Дещо розширити експозицію за останній час, облаштувати зали і  чекаємо на екскурсії учнів житомирських шкіл та загалом усіх бажаючих».

Звання "Народний"  дає можливість засновнику цього музею (зазвичай, це – місцеві районні ради, або відповідні відділи культури) ввести офіційно посаду директора з оплатою праці, музей може отримувати певне фінансування або фінансову допомогу.  При цьому такі музеї можуть співпрацювати з іншими музеями вже на основі свого юридичного статусу.

Юлія ДЕМУСЬ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here