Home Події Ірина Ковальчук про підготовку до Дня молоді в Житомирі і програму заходів...

Ірина Ковальчук про підготовку до Дня молоді в Житомирі і програму заходів на святкові вихідні

150

Боротьба креативу із совком, або відзначення Дня молоді так як хочуть, власне, молоді люди. Такі процеси сьогодні відбуваються в стінах управління у справах сім’ї, молоді та спорту, яке очолює, ось вже третій рік, Ірина Ковальчук. Сотні людей за день, сотні листів і сотні заходів. Це управління схоже на вулик, відпрацює в інтенсивному ритмі, заходи проводяться щодня.

Ця активність показує суспільну потребу на рух, розвиток, той же креатив, і головне, зміни. Якщо раніше на День молоді – концерт, на день Конституції – покладання, то сьогодні таким «відчипним» вже не обійтись. Потрібен креатив, інтерактив, потрібна участь молоді у процесі створення програм та їх реалізації.

Яким чином вирішує всі ці проблеми тендітна, постійно усміхнена керівниця управління, Ірина Ковальчук, та її не менш творча команда однодумців? Відповіді у нашому інтерв’ю.

Раніше все було просто – хода, покладання, хор, і розійшлись. Це совок. Сьогодні, аби залучити молодь до дійства, потрібно креативити. Що ви будете робити на День молоді, аби ці заходи були успішні та затребуванні молодими житомирянами?

Нам доводиться креативити вже давно.

Чому доводиться?

Тому що був рік, коли креативили лише ми, управління. Насправді, Закон України не про День молоді, а про молодіжні громадські організації, які і працюють із молодими людьми, і саме цими об’єднаннями це свято було ініційоване. І ми матеріалізовуємо думку, про те, що житомирські організації, які мають сотні проектів у сфері урбаністики, екології, культури, освіти, мають бути ядром цього руху. Тому цього року акцент саме на громадських організаціях. І ми перевіримо на скільки вони активні, тому що просити фінансування – це один рівень, а бути спроможним реалізувати ідеї та проекти – це інший рівень.

Який рівень? Що маєте на увазі?

Тут має бути фідбек (зворотній зв’язок – авт.). Громадські організації мають презентувати себе на День молоді, презентувати проекти, ідеї, врешті, свою аудиторію, або її залучити. Можна провести опитування аудиторії для розвитку своєї організації. Це має бути інтерактивність, а не просто стіл, стілець, стенд, своєрідні три S, щоб це було цікаво, і кожна людина, йдучи поруч, зробила якусь дію, намалювала, написала, відповіла. І в кінці задумалась – чому я не тут, не в цій організації?

Це буде територія ідей, і ми плануємо провести власні дослідження. Що для молоді патріотичне виховання, як вони дивляться на процеси міграції. Тому цей день не лише розважальний, ми хочемо дослідити процеси, які відбуваються в молодіжному середовищі. Тому що молодь – це невичерпний ресурс країни, разом з тим, який шукає де краще, і може покинути місто.

Є проблема із підведенням підсумків будь яких акцій. Провели дослідження, зібрали дані і спокійно про них забули. Як ви цей фідбек будете використовувати?

По-перше. Після кожного дійства ми скликаємо всіх організаторів та обговорюємо нашу роботу. По-друге. Наше управління зараз у процесі написання програми розвитку сімейної та молодіжної політики, тому цей фідбек архіважливий. За місяць ми «сідаємо» за нову трирічну програму. Для когось це одноденний захід, а для нас це старт формування стратегії.

Молодь до процесу розробки запросите?

Молодь – це «target group» програми, їх пропозиції ляжуть в основу цільової програми. У нас завершився набір в Молодіжну раду 20 червня. Після співбесіди, всі хто стане учасниками ради, будуть залучені до написання програми. Плюс ті, хто вже давно працює з молоддю.

Добре. Тепер те, що має відбутись у ці дні? Чим ви хочете змусити рефлексувати молодь?

Насамперед у більшості заходів міська рада є співорганізатором, але ініціювали заходи громадські організації. Цього року ми зробили мінімальний вклад в розробку ідеї відзначення.

Тобто – ви нам скажіть, а ми зробимо?

Ні. Це була синергія думок. Було наше бачення. Був напрям громадськості. І в результаті все органічно сплелось в той план, який затвердили. Але це важкий процес, два тижні ми «народжували», цей формат.

То що конкретно буде відбуватись 24 червня?

Перше це традиційна фотосушка літня. Це молоді люди, які займаються фотографією, які вже мають свою аудиторію та чекають і готуються до цього заходу. Кожного сезону вони присвячують свої фото певній порі року, емоціям, місту.

Далі «Територія ідей». Це майданчик громадських організацій, які презентуватимуть свої ідеї, проекти, опитування. Це все на Михайлівській.

Молодість – це гарний старт для бізнесу. Тому ми вирішили акцентуватись на одному із старапів поетеси, громадської діячки та дизайнерки Юлії Закаржевської. Вона цьогоріч випустила колекцію молодіжного джинсового одягу, який хоче презентувати. Це буде модний показ. Людина молода – це її стартап, ми хочемо показати, що молодь активна в громадянському середовищі і у бізнесі.

Далі, о 16.00 год. починається турнір «Воїни світла» присвячений 25-й річниці заснування 95-ї бригади, який організовує міська федерація кікбоксінгу WAKO. Вони хочуть показати, що спорт – це не нудно. Це може бути феєрично та цікаво. Там буде військова техніка, будуть військові, будуть житомирські вихованці ДЮСШ «Авангард» змагатись із спортсменами із Галичини, для того спеціально розроблені унікальні медалі. Це ті якісні речі, до яких ми йдемо.

Чим завершите перший день?

О 17.00 годині стартує фестиваль «Світло серед дерев». Це буде фестиваль атмосферної музики, під яку хочеться фантазувати, творити, і ми дуже хочемо, щоб наша молодь прийшла і відчула цю атмосферу.

Традиційно День молоді відбувався в один день. Що змусило розділити святкування на два дні?

У нас всі заходи корисні, і молодь «не постраждає» від надмірного святкування. 25 червня ми розпочинаємо із йоги. Ми об’єднуємо всі організації йоги у Житомирі, вони між собою, до речі, незнайомі. У нас дуже багато різних напрямків йоги. Була ініціатива посольства Індії, адже вони по Україні проводять Дні йоги, ми долучились і представники посольства після Києва та Львова їдуть до нас.

З 11 години відбуватиметься турнір із стріболу, який запланували ще за 6 місяців тому. Цей формат баскетболу 3Х3 наразі дуже популярний, але проблема у тому, що не вистачає обладнаних майданчиків. Є команди дорослих, дітей і тренуються вони на 4 майданчиків, біля ринку «Подол», він заповнений цілий день, на вулиці Шевченка, біля 25 ліцею. Цього недостатньо.

Потім розпочнеться велопарад дівчат, який стартує з вулиці Михайлівської, він не довгий, всього 3 кілометри, завершується на Михайлівській, де дівчата зможуть поспілкуватись та взяти участь у інших заходах. Ми прагнемо показати, що велосипед це транспорт для всіх. Наша ціль, щоб людина на велосипеді почувала себе дуже комфортно у Житомирі.

Реакція на цей захід у мережі була неоднозначна. На вашу думку чому, і як варто реагувати на такі коментарі?

На кожну подію є свій погляд. Велопарад важливий для того аби знову проговорити, що місто має розвивати вело інфраструктуру. Мене дуже надихнув ролик, де на велосипеді їде вагітна жінка. Тобто вона почуває себе настільки комфортно, що не боїться їздити на велосипеді. Ми прагнемо такого у Житомирі.

Дівчата більш боязкі і ми маємо показати водіям, що за кермом велосипеда може бути жінка. Ми максимально закликаємо прийти чоловіків, які мають підтримати свою другу половинку.

Далі на Михайлівській відбуватимуться показові виступи стрітворкаут спільноти, яка за нетривалий час з аудиторії в 5 активістів переросла в течію до 50-ти спортсменів. Вони хочуть себе показати.

З Коломиї до нас також приїдуть молоді митці із перфоменсом, які читатимуть вірші. Закінчимо ми фільмом під відкритим небом в рамках фестивалю «Європейського тижню кіно» «Незламні». Це кіно про людей із обмеженими можливостями, як вони долають життєві труднощі, але під кутом гумору та іронії.

День молоді відбудеться 24 та 25 червня на локаціях на вулиці Михайлівській, в парку культури та відпочинку та на майдані ім.С.П.Корольова. 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here