Home Кримінал В Улянівці незаконно добувають пісок

В Улянівці незаконно добувають пісок

106

В черговий раз поруч с. Улянівка Житомирського району державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області  виявлено проведення робіт з видобутку піску з метою його реалізації без відповідних на те дозвільних документів. На місці видобутку встановлено особи причетні до проведення  робіт та наявні спеціалізовані транспортні засоби (екскаватор, бульдозер, вантажний автомобіль).

Оскільки, на вимогу державних інспекторів не було представлено жодних дозвільних документів на користування корисними копалинами місцевого значення (видобуток та їх переміщення), про дану подію було повідомлено до органів національної поліції, представники яких одразу ж прибули на місце виклику для проведення спільних заходів.

Як було вже встановлено в минулому році, земельні ділянки, на яких відбувається видобуток корисних копалин піску під виглядом будівництва ставку є власністю двох громадян, які передані останнім для ведення особистого селянського господарства площами по 2,0 га.

Раніше, до інспекції було повідомлено про проведення будівельних робіт з поглибленням об’єкту на значну глибину та видобутком піску, що в свою чергу викликає сумнів законність як виготовлення робочого проекту, так і технічного звіту з будівництва ставу на обумовлених вище земельних ділянках.

Проведеними роботами з видобутку піску, без спеціального дозволу на користування корисними копалинами місцевого значення, порушено ч. 2 ст. 18 Кодексу України про надра, також  встановлено і відсутність спеціального дозволу на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок, що є порушенням ч. 2 ст. 168 Земельного кодексу України. При цьому, уникненням розробниками проектів передбачити обов’язкове отримання землевласниками документів на право користування корисними копалинами місцевого значення та зняття родючого шару ґрунту в установленому порядку, має місце можливість останнім неконтрольовано як використовувати на власний розсуд  видобуваємий пісок, так і перемістити за межі власних земельних ділянок частину ґрунтового покриву (без врахування суттєвої різниці об’ємів ґрунту, який підлягає обліку.

Також, розробниками проектних документів не визначено конкретного подальшого застосування або збереження надлишкового ґрунту, і взагалі безпідставно передбачено його застосування для потреб навколишніх сільських рад на віддаль 5 км та більше, що дало можливість значні залишки ґрунту використовувати власникам землі на свій розсуд.

Так, за інформацією та поданими матеріалами до органів Національної поліції області, в минулому році було відкрито по даному факту кримінальне провадження.

Теперішній стан земельних ділянок на вказаній території, ніяк не може свідчити про кваліфіковане будівництво водного об’єкту, згідно передбачуваної законодавством черговості, а про хаотичний несанкціонований видобуток піску із цілю збагачення із завданням безповоротної шкоди довкіллю.


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here