Home Кримінал Прокуратура вимагає зняти з розгляду на сесії облради проект про відведення ТОВ...

Прокуратура вимагає зняти з розгляду на сесії облради проект про відведення ТОВ «Валки-Ільменіт» земель для видобування титану

97

Прокуратура Житомирщини вимагає зняти з розгляду на черговій сесії облради проекту про відведення ТОВ «Валки-Ільменіт» 115 га земель лісогосподарського призначення для видобування титану до вирішення спорів в судах.

(*У селах, які підпадають під території, де збираються видобувати титан, людей, за словами місцевих жителів, готують до відселення. Землі Житомирщини можуть стати мертвими землями)

31.05.2018 на черговій сесії облради стоїть питання щодо погодження Житомирському обласному агролісогосподарському підприємству «Житомироблагроліс» в особі ДП «Коростенський лісгосп АПК» надання лісових земельних ділянок орієнтовною площею 115 га товариству «Валки-Ільменіт» (Group DF) для видобування ільменітових руд. 

Винесення на розгляд сесії зазначеного питання, проект рішення щодо якого розміщено на офіційній сторінці Житомирської облради, викликало вкрай негативну реакцію громадськості через очевидну незаконність проекту, непоправні наслідки для довкілля у разі знищення лісу та видобутку титану.

Починаючи з 2015 року, органи прокуратури попереджують протиправне вилучення із державної та комунальної власності значних площ земель на користь комерційних структур, які входять до холдингу Group DF.

У травні 2015 року товариство «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат» (Group DF) звернулось до Житомирської облради про надання дозволу на вилучення лісових земельних ділянок у Хорошівському районі загальною площею близько 100 га. Своїм рішенням від 28.05.2015 облрада незаконно надала дозвіл ДП «Червоноармійський лісгосп АПК» вилучити з постійного користування вищезазначені земельні лісові ділянки з метою їх подальшої передачі під видобуток ільменітових руд (оксид титану). 
Прокуратурою області вказане рішення обласної ради оскаржено. Постановою Житомирського апеляційного адміністративного суду його скасовано. Позицію прокуратури підтримано і Вищим адміністративним судом України.

20.12.2016 прокуратурою області заявлено позов про скасування розпорядження Коростенської РДА, яким протиправно, без проведення обов’язкових громадських слухань, затверджено детальний план розміщення гірничо-збагачувального комбінату площею 2300 га, для видобування титанової руди Стремигородського родовища ТОВ «Валки-Ільменіт», яке входить в структуру Group DF. 

Позов прокуратури 15.02.2017 задоволено в повному обсязі. Рішенням Житомирського апеляційного адміністративного суду від 11.04.2017 рішення суду першої інстанції залишено без змін. На даний час справа перебуває на розгляді у Верховному Суді за касаційною скаргою ТОВ «Валки-Ільменіт».

31.10.2017 Коростенською місцевою прокуратурою до господарського суду м. Києва оскаржено розпорядження Житомирської ОДА про передачу товариству «Валки-Ільменіт» в оренду без визначення конкретної мети земельної ділянки площею 82,5000 га на території Лісівщинської сільської ради Коростенського району.

Ураховуючи наявність судових справ щодо законності детального плану територій під розміщення Стремигородського ГЗК, прокуратурою області скеровано до Житомирської ОР та ОДА листи з вимогою щодо зняття з розгляду проекту про відведення земель лісогосподарського призначення комунальної власності для видобування корисних копалин товариству «Валки-Ільменіт» площею 115 га до вирішення спорів в судах.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here