Home Кримінал Прокуратура області заявила позов про припинення права користування надрами на території...

Прокуратура області заявила позов про припинення права користування надрами на території Малинського родовища граніту

79

Коростишівською місцевою прокуратурою, з метою захисту державних інтересів, заявлено позов про припинення права користування надрами на земельній ділянці площею понад 19 га у Малинському районі та приведення спірних правовідносин до вимог чинного законодавства.

Установлено, що в листопаді 2007 року товариству з обмеженою відповідальністю видано спеціальний дозвіл терміном на 20 років на користування надрами (видобування граніту) на Городищенській ділянці Малинського родовища, площею 19,3 га.

Відповідно до ст. 24 Кодексу України «Про надра», користувачі надр зобов’язані використовувати родовища за цільовим призначенням, для якого їх було надано, забезпечувати раціональне, комплексне використання та охорону надр, виконувати інші вимоги чинного законодавства.

Однак товариство, всупереч зазначеним вимогам, протягом двох років без поважних причин не приступило до користування надрами та не виконало роботи, передбачені угодою, відповідно до якої вже у другому кварталі 2016 року мали б вийти на проектну потужність кар’єру – видобування 20 тис м3 граніту.

Утримання родовища, розробка якого протягом 10 років так і не розпочалася, суперечить інтересам держави та територіальної громади, які не одержують очікуваний прибуток від пов’язаної із використанням надр діяльності: загальнообов’язкових платежів від створення робочих місць та виплати зарплат, орендної плати за використання  земельної ділянки тощо. 

Крім того, з часу надання такого спецдозволу на користування надрами і дотепер Городищенська ділянка Малинського родовища гранітів існує у виді затопленого кар’єра та використовується жителями м. Малина як зона відпочинку. Також у водоймі місцеві ентузіасти облаштували підводний музей, який діє протягом декількох років.
Наразі позов перебуває на розгляді у господарському суді  Житомирської області.

Прес-служба прокуратури Житомирської області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here