Home Гроші За два роки Високівська ОТГ на Житомирщині реалізувала проектів на...

За два роки Високівська ОТГ на Житомирщині реалізувала проектів на 9 мільйонів гривень

122

 За два роки після об’єднання Високівська громада реалізувала проектів на суму більше 9 мільйонів гривень.

 
Про це розповів голова Високівської об’єднаної громади Микола Бардук 31 серпня під час прес-туру, організованого Житомирським центром розвитку місцевого самоврядування.
 
«Я був сільським головою Високівської сільської ради ще до об’єднання, і за 15 років нам виділили всього 30 тисяч гривень допомоги із районного бюджету. А от за ці два роки ми вже отримали коштів на різні проекти на суму більше 9 мільйонів гривень», – поділився Микола Бардук.
 
За короткий термін найменшій громаді Житомирської області вдалось реалізувати проекти із утеплення фасадів гімназій у селах Високе та Забріддя, модернізувати котельні, які опалюють гімназію, дитячий садок, будинок культури у Забрідді. Вперше за десятки років у селах громади провели капітальний ремонт доріг. Крім того, у всіх 5 селах працюють ФАПи, частина із яких вже відремонтовані.
 
Особливу увагу мешканці громади звернули на реалізацію проекту із модернізації вуличного освітлення у всіх 5 селах об’єднання. Кожна вулиця, кожного села буде із сучасним енергоефективним освітленням. Проект реалізовують за підтримки Мінрегіону, але за співфінансування із громадою. Загальна вартість робіт майже півтора мільйони гривень, із яких понад 400 тисяч виділили із бюджету громади.
 
 «Найкращий показник ефективності реформи – це розвиток та успіх новостворених об’єднань. Високівська ОТГ та Головинська селищна рада мають схожі економічні, фінансові та людські ресурси, але сьогодні у цих населених пунктах різниться якість та ефективність їх використання» – наголосив Василь Невмержицький, керівник відокремленого підрозділу Житомирського «Центру розвитку місцевого самоврядування».
 
Після Високівської ОТГ журналісти відвідали містечко Головине, що за декілька кілометрів від Високого. Тут керівник намагається активізувати процес створення об’єднання із навколишніми сільськими радами.
 
Селищний голова Іван Гетманенко показав журналістам місцеву гімназію, амбулаторію та дитячий садок і розповів, що на бюджет у 1,5 мільйони громада може забезпечити лише виплату зарплатні апарату селищної ради, забезпечити оплату за опалення у школі та закрити невеликі поточні проблеми. Хоча населений пункт має значні підприємства на своїй території. Це і ПТУ, і численні магазини, і заклади соціальної інфраструктури. Також є один із найбільших в країні гранітних кар’єрів, який податки платить не в громаду, а у бюджету району, області та держави.
 
Ефективність створення ОТГ на прикладі цих двох громад беззаперечна. Населення Високівського об’єднання спромоглось згуртуватись та залучити фінансові ресурси, а в селищі Головине цей процес ще триває.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here