Home Гроші З 8 липня 2017 року збільшиться мінімальний розмір аліментів на дитину

З 8 липня 2017 року збільшиться мінімальний розмір аліментів на дитину

604

З 8 липня цього року в Україні збільшиться мінімальний розмір аліментів на дитину.

Про це інформує Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області.

«Якщо раніше мінімальний розмір аліментів складав 30%, то з 8 липня 2017 року мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку», – зазначають представники Регіонального центру.

Окрім того, за їх словами,  суттєво змінюється підхід до додаткових витрат на дитину.

Якщо, звертаючись до суду у разі стягнення додаткових витрат на дитину, треба було сплачувати судовий збір, то зараз судовий збір вже не сплачується. Також раніше такі позови подавалися за місцем проживання відповідача. Зараз ця ситуація змінюється і можна буде подавати позов за місцем проживання позивача.

При визначенні розміру аліментів суд враховуватиме й приховані доходи платника аліментів.

Також Закон встановлює право того з батьків, з яким проживає дитина, визначати спосіб стягнення аліментів та отримувати в порядку спрощеного судочинства аліменти в розмірі на одну дитину – однієї чверті, на двох дітей – однієї третини, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку у разі визначення розміру аліментів як частки від заробітку (доходу) матері, батька дитини, або у розмірі п’ятдесят відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо заявлено вимогу про індексацію аліментів, присуджених у твердій грошовій сумі. 

За старим законодавством аліменти, одержані на дитину, були власністю того з батьків, на ім’я кого вони виплачувались, і мали використовуватись за цільовим призначенням. Наразі аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини, вона має право брати участь у використанні або самостійно розпоряджатися аліментами на її утримання відповідно до Цивільного кодексу України.

Прожитковий мінімум у 2017 році з розрахунку на місяць

Для дітей

Розміри, грн

Віком до 6 років

01.01.-30.04.2017

01.05.-30.11.2017

01.12.-31.12.2017

1355

1426

1492

Віком від 6 до 18 років

1689

1777

1860

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here