Home Гроші У Житомирській області планується будівництво заводу з переробки льону, – Рижук

У Житомирській області планується будівництво заводу з переробки льону, – Рижук

139

На території області активно відроджується льонарство – фактично з нуля площа посівів була доведена до 1200 га культури.

Як повідомили в прес-службі Житомирської облдержадміністрації, за п’ять років влада Житомирщини планує відновити роботу своїх льонокомбінатів, щоб завантажити роботою вітчизняні швейні фабрики.

«Ми сприяємо збереженню цієї культури, фінансуючи галузь. За один гектар льону доплачуємо фермерам 3 тис. грн. Це забезпечить збереження культури. Зараз ми ведемо переговори з німецькими компаніями. І сподіваюся, що в 2014 році приступимо до будівництва декількох заводів, які перероблятимуть льон на сировину «, – заявив голова облдержадміністрації Сергій Рижук.

Нагадаємо, що на Житомирщині уже кілька років говорять про відродження льонарства, основної проблемою в якому є відсутність підприємств із обробки волокна.

Свого часу льон займав 160 тисяч гектарів на Поліссі. Головні причини занепаду галузі – відсутність попиту на внутрішньому ринку на основну продукцію льонозаводів – довге льоноволокно. До того ж воно виробляється застарілою агротехнікою та технологічним обладнанням льонозаводів. Як результат, українські льоновиробники виготовляють у 2 рази менше цього волокна й значно нижчої якості у порівнянні з європейськими промисловцями.


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here