Home Гроші ПАТ «Житомиргаз» установить 7,6 тисяч безкоштовних лічильників

ПАТ «Житомиргаз» установить 7,6 тисяч безкоштовних лічильників

150

 На облаштування безкоштовними лічильниками помешкань з газовою плитою та газовим водонагрівачем у 2015 році НКРЕКП виділив «Житомиргазу» 13,4 млн грн. Цієї суми вистачить, щоб встановити 7,6 тисяч приладів обліку. У той час, як до кінця року необхідно встановити 12,3 тисяч лічильників, повідомляє прес-служба "Житомиргазу".

На сьогодні 88% споживачів Житомирщини забезпечені лічильниками природного газу. Протягом 2011 – 2014 років за кошти інвестиційної програми компанія безкоштовно встановила 22,9 тисяч приладів обліку, направивши на це близько 30 млн грн.

«Підвищення ціни на природний газ з 1 квітня 2015 року підштовхнуло чимало споживачів встановити лічильник природного газу. Тому «Житомиргаз» тимчасово припинив прийом заяв на платну установку і спрямовує всі ресурси на виконання Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Безкоштовні лічильники встановлюються відповідно до сформованих графіків, куди в першу чергу входять споживачі, які мають газову плиту та водонагрівач», – зауважує голова правління Валентин Ющенко.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» від 16.06.2011 №3533-VI, усі споживачі повинні бути забезпечені безкоштовними лічильниками до 2018 року. Конкретніше: якщо у помешканні встановлена газова плита та газовий нагрівач – до 1 січня 2016 року, а якщо встановлена тільки газова плита – з 1 січня 2016 року до 1 січня 2018 року. Для споживачів, які використовують природний газ комплексно (опалення, підігрів води, приготування їжі) установка безкоштовних лічильників завершилась 1 січня 2012 року.

За умови, що витрати на встановлення безкоштовних лічильників не будуть в повному обсязі передбачені в тарифах газорозподільних підприємств, відповідно до вищезгаданого Закону України передбачено також інші джерела фінансування, зокрема із сільських, районних, обласних чи державних бюджетів або власним коштом споживачів.

Якщо споживач бажає пришвидшити процес встановлення лічильника і готовий зробити це за власні кошти, він може звернутися до компаній, які мають ліцензію та дозвіл на такий вид робіт. Проконсультуватися щодо технічних характеристик приладу обліку можна у фахівців ПАТ «Житомиргаз» за тел. (0412) 34 44 24. Щодо відновлення прийому заяв на платну установку лічильників газу ПАТ «Житомиргаз» додатково поінформує споживачів.

Нагадаємо, що Арсеній Яценюк вимагає від НКРЕ штрафувати і позбавляти ліцензій облгази, які не забезпечують громадян безкоштовними лічильниками

 

 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here