Home Гроші Надходження ЄСВ від роботодавців Житомирщини становлять понад 2,7 млрд. грн

Надходження ЄСВ від роботодавців Житомирщини становлять понад 2,7 млрд. грн

108

З початку року до бюджету платники Житомирщини забезпечили 2 млрд 792,5 млн.грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Порівняно з січнем-вереснем минулого року забезпечено приріст надходжень на 793,6 млн грн або на 39,7 відсотка. За підсумками вересня поточного року на соціальні гарантії направлено 329,1 млн грн ЄСВ, що порівняно з минулорічним вереснем надходження зросли на 93,8 млн грн або на 39,9 відсотка. Індикативний показник виконано на 111 відсотка, додатково надійшло 32,5 млн гривень.

Слід нагадати, що відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄВ до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом № 2464, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом (частина одинадцята ст. 9 Закону № 2464).

Згідно з п. 6 частини першої ст. 1 Закону № 2464 суми ЄВ, своєчасно не нараховані та/або не сплачені у строки, встановлені Законом № 2464, є недоїмкою. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення (частина десята ст. 25 Закону № 2464).     

Штраф у розмірі 20 відсотків несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄВ накладається за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄВ (п. 2 частини одинадцятої ст. 25 Закону № 2464).

За несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄВ одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується ЄВ (авансових платежів), накладається штраф у розмірі 10 відсотків таких несплачених або несвоєчасно сплачених сум (п. 6 частини одинадцятої ст. 25 Закону № 2464).

Крім того, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄВ посадові особи платників ЄВ несуть адміністративну відповідальність (абзац другий частини першої ст. 26 Закону № 2464).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here