Home Гроші На Житомирщині більшість посівів озимих зернових знаходяться у доброму стані

На Житомирщині більшість посівів озимих зернових знаходяться у доброму стані

172

97% посівів озимих зернових у господарствах Житомирщини знаходяться у доброму та задовільному станах.

Про це повідомляє управління агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Спеціалісти управління спільно з науковцями Інституту сільського господарства Полісся НААН України та співробітниками Житомирського обласного центру з гідрометеорології проводять моніторинг стану перезимівлі озимих культур в господарствах області.

З посіяної площі у всіх категоріях господарств 162,3 тис. га озимих зернових культур у доброму стані знаходяться на 113,8 тис. га (70%), у задовільному – на 43,7 тис.  га (27%) та на 4,8 тис. га (3%) у слабкому та зрідженому стані.

Озимий ріпак з площі 38,2 тис. га у доброму стані – 27,5 тис. га (72%), задовільному – 9,9 тис. га (26%) та в слабкому і зрідженому – 0,8 тис. га (2%).

З метою визначення життєздатності рослин в господарствах області 25 січня спеціалісти провели І тур відбору монолітів озимих зернових культур. При оптимальних умовах відростання рослин через 10 днів буде проведено попередню оцінку їх стану в ході перезимівлі, а остаточну – через 14-15 днів після відбору.

Як повідомляє обласний центр з гідрометеорології, у січні озимі культури перебували у стані спокою, їх перезимівля проходила у задовільних погодних умовах. У найхолодніші ночі посіви були вкриті сніговим покривом, який захищав їх від вимерзання. Мінімальна температура ґрунту знижувалася до 4-9 градусів морозу, що вище критичної температури (-14…-15о).

За прогнозованими показниками на 2018 рік, загалом посівні площі збільшаться на 7,2 тис. га.  У цьому році найбільше планується збільшення площ озимого ріпаку, озимої пшениці та тритикале і ярого ячменю.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here