Home Гроші Малий бізнес у Житомирі розвиватиметься за кошти великого

Малий бізнес у Житомирі розвиватиметься за кошти великого

96

У цьому році житомирські бізнесмени створюють фонд з підтримки малого та середнього підприємництва. Житомирщина стане другим після Чернівецькій області регіоном, де успішні бізнесмени будуть допомагати початківцям.

Про це пише «Комсомольська правда».

"У нас є два сценарії, за якими ми можемо діяти. Перший – критикувати владу. Другий – багато чого робити самим і взяти на себе відповідальність за розвиток малого і середнього бізнесу в нашій області" – так пояснив позицію житомирських бізнесменів керівник Житомирської обласної організації Федерації роботодавців України Сергій Бутенко під час щорічної конференції організації.

За основу бізнесмени домовилися взяти вже апробовану в Чернівецькій області модель підтримки малого та середнього бізнесу – через венчурний інвестиційний фонд. Створений у середині минулого року в Чернівцях інвестфонд "Буковина" вже виділив перший мільйон гривень на фінансування семи проектів. Ініціатором створення фонду і його ключовим інвестором став голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ.

У листопаді минулого року на з’їзді федерації Дмитро Фірташ закликав роботодавців створити фонди з підтримки малого та середнього підприємництва в кожному регіоні і тим самим допомогти людям відкрити свою справу. Це дозволить усього за п’ять років створити щонайменше 30 тисяч нових робочих місць. Для порівняння: стільки ж людей працюють на 44 середньостатистичних хлібокомбінатах, які забезпечують хлібом та випічкою близько 6 млн чоловік.

"Якщо ми з вами внесемо в фонд у своїй області по 20 або по 100 тис. гривень, то допоможемо багатьом молодим людям створити свій малий чи середній бізнес", – звернувся Дмитро Фірташ до делегатів з’їзду Федерації роботодавців України.

ІДЕЮ – В МАСИ

Після з’їзду ФРУ практично всі делегати виїхали з ідеєю створити подібний фонд у себе в області. Житомиряни виявилися першими, хто реалізував цю ініціативу.

– На з’їзді Дмитро Фірташ на всю країну оголосив про те, що він хотів би, щоб по всій країні були створені фонди підтримки малого та середнього бізнесу. І ми вирішили створити такий фонд в Житомирській області, – розповів в інтерв’ю "КП" голова Житомирської міської організації ФРУ Олександр Онищук. Він і кілька бізнесменів готові вкласти власні кошти в житомирський фонд, який, як очікується, за три роки роботи зможе профінансувати не менше 35 проектів, що дозволить створити близько 700-800 нових робочих місць.

– Це дуже важливо, тому що Житомирська область входить до п’ятірки регіонів з високим рівнем безробіття (11%), – підкреслив Олександр Онищук.

Заступник глави ФПУ Ганна Безлюдна наголосила, що пріоритет у роботі федерації – створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу. У європейських країнах частка невеликих підприємств у національному ВВП доходить до 50%, у нас же ця цифра ледве сягає 20%.

– Не все можна зробити сьогодні. Є такі речі, які вимагають системних змін. І не все залежить від Федерації роботодавців. А от зробити інвестиційні фонди по всій країні в наших силах, – відзначає Ганна Безлюдна. За її словами, в даний час йде робота по створенню інвестиційних фондів в Харківській, Полтавській і Одеській областях.

Умови роботи житомирського фонду будуть аналогічні умовам роботи Чернівецького інвестиційного фонду "Буковина": виділятимуться пільгові кредити для вже існуючих підприємств і засоби, щоб почати бізнес з нуля. На реалізацію перспективної бізнес-ідеї її автор зможе отримати від 50 до 80 тисяч гривень, ставши мажоритарним власником нового підприємства. Підприємці, які хочуть розвинути свої підприємства, зможуть взяти кредит під пільгові 10-15% річних. Відзначимо, що сьогодні середній відсоток по кредитах для підприємств перевищує 25% річних.

Житомирські бізнесмени внесуть в регіональний фонд з підтримки підприємництва 3 млн гривень. Прийом заявок почнеться через місяць.

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here