Home Гроші Антимонопольний комітет визнав, що держбанки не зможуть забезпечити якісну виплату зарплат бюджетникам

Антимонопольний комітет визнав, що держбанки не зможуть забезпечити якісну виплату зарплат бюджетникам

126

Як сказано в листі АМКУ, в Україні нема об’єктивних причин для монополізації банківського обслуговування держсектору, а лобіювання цього питання в уряді керівництвом "Ощадбанку" є проявом недобросовісної економічної конкуренції.

Антимонопольний комітет України звернувся до уряду з вимогою забезпечити дотримання чинного законодавства про захист економічної конкуренції на ринку банківського обслуговування держпідприємств і їхніх працівників. Як ідеться в листі, підписаному державним уповноваженим комітету Сергієм Шершуном, певні дії уряду, спрямовані на примусове переведення бюджетників у державні банки, не тільки суперечать закону, але й можуть створити перешкоди для вільного доступу людей до особистих коштів.

За результатами розслідування Антимонопольного комітету прийняті Кабінетом Міністрів України протокольні рішення про переведення держпідприємств і їхніх працівників на обслуговування з комерційних у державні банки було ухвалено не в силу об’єктивних причин, а на основі клопотання керівництва "Ощадбанку".

При цьому, за даними Антимонопольного комітету, всім державним банкам належить тільки 8% від діючих на українському ринку банкоматів, тоді як зняття готівки в банкоматній мережі є домінантною (понад 90%) банківською операцією серед власників зарплатних карт. Таким чином, у разі переведення бюджетників на отримання зарплати за картками державних банків, працівники держпідприємств і бюджетних організацій будуть змушені користуватися послугами зняття готівки за іншими тарифами, ніж у держбанках.

Також АМКУ нагадує, що сьогодні в Україні законне право обслуговувати працівників державних і бюджетних організацій мають 60 вітчизняних банків, зокрема і три державні банки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here